άπολεις

«Οι άπολεις αυξάνονται στην σύγχρονη μητρόπολη καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποεδαφοποιούνται. Χωρίς χαρτιά, πρόσφυγες ,μετανάστες, άνεργοι, άστεγοι, περιθωριακές ομάδες, ζουν ως εξόριστοι στη μεταμοντέρνα μητρόπολη ,στα κενά της. Τα αποκομμένα αυτά περιβάλλοντα είναι διάσπαρτα, μεταβαλλόμενα και ρευστά, καθώς τα παράγει η ίδια η πόλη και οι μετασχηματισμοί της. Κενοί χώροι στο κράτος του δικαιώματος και γενικότερα στην ιδέα του ανήκειν . Στους τόπους αυτούς οι οποίοι λειτουργούν σαν καταφύγια μέσα στην πόλη, ακυρώνεται ο λόγος του αρχιτέκτονα και παράγεται ένας άλλος λόγος, αυτός της εφήμερης, ρευστής ,σωματικής κατοίκησης. Κατά την κατοίκιση αυτή αναπτύσσονται χαρακτηριστικά κοινοτικής ζωής· και οι τόποι αυτοί δημιουργούν ένα άλλο δίκτυο που απλώνεται από την καρδιά της πόλης ως την μακρινή της περιφέρεια.»

Ένας ύμνος στον Άπολι μια ικεσία να μην κατεδαφιστεί ο κόσμος…

Γκαζοχώρι - Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής

Φωτό και κείμενο: Γκαζοχώρι – Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής

Δεν έχω να πώ πολλά, λίγες μέρες πρίν σημείωνα τις υποσχέσεις για το μετασχηματισμό των «υπο-σχέσεων» σε σχέσεις ισότιμες και ουσιαστικές. Ο ταπεινός απολογισμός της magica και του Αθήναιου προσδίδουν το νόημα και την ουσία στην προσέγγιση μας στους άλλους, τους άπολεις και τους νομάδες, κάνοντας τις «υπο σχέσεις» σχέσεις!

Δεν έχω να πώ πολλά, γιατί οι ψίθυροι που γίνονται κραυγές, δεν είναι απλή «βοήθεια» στον ανήμπορο, «φιλανθρωπία» των γιορτών στον πάσχοντα, είναι η συλλογή στιγμών των μεγίστων ταπεινών που δεν επαιτούν αλλά απαιτούν το αυτονόητο στο ευνομούμενο «σύμπαν μας», την ισοτιμία!

Δεν έχω να πώ πολλά, γιατί μπορώ να κάνω περισσότερα και η αόρατη πόλη μέσα στην πόλη να γίνει ορατή …

«yikma dunyami yaluaririm»

«σας ικετεύω μην καταδαφίζεται τον κόσμο μου»

 Σύνθημα σε τοίχο του Γκαζοχωριού

 

Και μιά ικεσία  ενός μέγιστου …

Ἡ νύχτα διαδέχεται τὴν ἡμέρα.

Καὶ ὡς ἡ μέρα εἶναι ἡ περιοχὴ τῶν δέντρων καὶ τῶν λουλουδιῶν,

ἔτσι κι’ ἡ νύχτα εἶναι ἡ περιοχὴ τῶν φαντασμάτων καὶ τῶν κρουνῶν.

Τοποθετεῖς τὴ σκάλα στὸν τοῖχο, καὶ μὲ πολλὴ πολλὴ προσοχὴ περνᾶς «ἀπὸ τὴν ἄλλη μεριά».

Ἀντιλαμβάνεσαι ψιθύρους, σὰν θρόϊσμα νεκρῶν φύλλων, καὶ τὸ κελάρυσμα τῶν νερῶν, τὸν σχεδὸν ἀνεπαίσθητο θόρυβο ποὺ κάμνει ἡ ρόδα τοῦ μύλου.

Ἕνας τροχός, ἕνα ἀλέτρι, ἀστέρια, κι’ ἀρχίζουν τὰ θαύματα καὶ τὰ μάγια τῆς νύχτας.

Μὲ τὰ χείλια κολλημένα στ’ ἄσπρα της πόδια,

στοχάσου καλά,

λέγε μέσα σου πὼς δὲ θὰ πάψης ποτὲ νὰ ἐλπίζης,

πὼς δὲ θὰ πάψης ποτὲ νὰ πιστεύης,

πὼς δὲ θὰ πάψης ποτὲ νὰ ἱκετεύης,

πὼς δὲ θὰ πάψης ποτὲ νὰ ἐπιστρατεύης ὅλη τὴν ἀγάπη, ποὺ ἔχεις μέσα σου κρυμμένη,

ἐνάντια στὶς δυνάμεις τοῦ κακοῦ.

Νίκος Εγγονόπουλος, «Ἱκεσία», Στὴν Κοιλάδα μὲ τοὺς Ροδῶνες, Ἴκαρος, Ἀθήναι 1992
 

~ από Μάνος στο 10 Δεκεμβρίου, 2007.

8 Σχόλια to “άπολεις”

 1. […] μέση οι άνθρωποι οι  άπολεις και οι  συμπολίτες όλοι “εμείς” και οι […]

 2. Κάνε το καλό και ρίξ’το στο Karma Effect!

  Το Karma Effect, δίνει τη δύναμη στον καθένα μας να συμβάλλει με θετικό και δημιουργικό τρόπο στη βελτίωση της ζωής του και των γύρω του, ακόμα και του πλανήτη συνολικά! Η υπηρεσία αυτή, στην οποία έχει πρόσβαση ο καθένας μέσω internet στο http://www.karmaeffect.org/beta, ασπάζεται τη φιλοσοφία «η ισχύς εν τη ενώσει» και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κίνημα θετικής δράσης. Άνθρωποι από όλη τη χώρα, και όλο τον κόσμο στην συνέχεια, μπορούν να προτείνουν κάποια δράση αυτοβελτίωσης, τεχνολογική, φιλανθρωπική, οικολογική, ή άλλη, την οποία θα πραγματοποιούν υπό την προϋπόθεση ότι ένας αριθμός ατόμων που θα ορίζουν θα δεσμεύεται να πραγματοποιήσει το ίδιο. Εφόσον συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ανθρώπων η δράση θα πραγματοποιείται από τα μέλη της ομάδας. Η ύπαρξη άλλων ανθρώπων θα παρέχει την υποστήριξη αλλά και την κοινωνική διάσταση ώστε να πολλαπλασιάζεται το όφελος αλλά και η διασκέδαση της ομάδας! Ετσι π.χ. θα μπορεί κάποιος να δεσμευτεί να κόψει το κάπνισμα αν άλλοι 20 άνθρωποι κάνουν το ίδιο, ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα αλληλοϋποστηρίζεται μέσω διαδικτύου. Ή μπορεί να δεσμευτεί ότι θα δωρίσει 50 ευρώ για ένα καλό σκοπό, μόνο αν άλλα 10 άτομα κάνουν το ίδιο, μαζεύοντας ένα σημαντικότερο ποσό από ότι αν θα είχε δράσει μόνος του. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

  Το Karma Effect θέλει να δώσει το έναυσμα για να γίνονται όλο και περισσότερες καλές δράσεις, προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα, το χρόνο, τους πόρους και τον τρόπο ζωής μας. Πιστεύοντας ότι το καλό μπορεί να είναι μεταδοτικό και παράλληλα διασκεδαστικό, στοχεύει να δημιουργήσει ένα μοντέρνο, νεανικό, υψηλής τεχνολογίας χώρο, καθώς και μια κοινότητα φανατικών χρηστών, όπου οι καλύτερες δράσεις θα επιβραβεύονται με δώρα, ενώ θα μπορεί κανείς να παρακολουθεί σε ποιά «πίστα» καλοσύνης βρίσκεται.

  Αν λοιπόν υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα ήθελες να κάνεις κάτι, αλλά πάντα το αναβάλλεις γιατί μοιάζει δύσκολο ή βαρετό, μόλις ξέμεινες από δικαιολογίες γιατί το Karma Effect ΣΟΥ δίνει τη δύναμη να αλλάξεις τον πλανήτη!

 3. Είδα το nickname μου μαζί με το Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής και με βρήκε ο ντουβρουτζάς. Όχι, αυτά που πιστεύω εγώ, δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με όσα πρεσβεύουν οι κατά τα άλλα συμπαθείς άνθρωποι.

 4. Σας ενοχλεί που συστεγάζεστε στο ίδιο κείμενο;
  Δεν είναι το ζητούμενο του κειμένου η συμφωνία.
  Άν η συστέγαση είναι ενοχλητική να λάβω μέτρα…

 5. Να το θέσω διαφορετικά. Υπάρχει διαφωνία με το δέκα σειρών κείμενο που επαναδημοσιεύω;

 6. Όχι δεν με πειράζει αλλά θέλησα να το διευκρινίσω.

 7. Διάβασα με πολύ προσοχή το κείμενο σου και τα κείμενα που το συνοδεύουν. Υπάρχουν εγγενείς διαφορές αλλά πιστεύω ότι ο σκοπός είναι ο ίδιος, η αφετηρία και η διαδρομή όμως δεν συγκλίνουν.

 8. Παρατηρητά μου,

  Χαίρομαι που επανήλθατε 🙂

  Γνωρίζετε πολύ καλά απο συζητήσεις που έχουμε κάνει ότι δεν προβάλλω συγκλίνουσε απόψεις. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει κατά την ταπεινή μου γνώμη η σύνθεση που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει μέσα απο αποκλίνουσες «διαφορετικές» απόψεις. Εδώ η σύνθεση έγκειται στον σκοπό που είναι κοινός. Οι διαδορμές σαφώς είναι αντίθετες. Όπως και να ΄χει διαπιστώνετε και εσείς ότι υπάρχει ενδιαφέρον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: