χάβρας βδέλλα

 

Το γνωστό υδρόβιο σκουλήκι το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιούταν στις αφαιμάξεις, στην εποχή μας έχει χάσει την ιατρική του αξία, ωστόσο ο χαρακτηρισμός βδέλλα για το φορτικό, το παρασιτικό, αυτό που δύσκολα απαλλάσσεσαι παραμένει  επίκαιρος και χρησιμότατος.

Η χάβρας βδέλλα είναι ο νέος ορισμός του βδελύγματος, το «μέσον» των βδελυρών αρχόντων να αποκτήσουν την δύναμη επιβολής με σκοπό την αφαίμαξη και τελικά τη νάρκη των υπηκόων.  Το να αναγάγεις το ασήμαντο σε σημαντικό είναι πάνω απ΄ όλα τέχνη, με την έννοια της μαστοριάς, είναι τέχνη προθέσεων που οδηγεί σε μαζικές λατρείες. Η πρόθεση «παρα» είναι το παράσιτο που αυτομάτως λατρεύεται και αποκτά πρωτεύουσα σημασία, το συνθετικό (π.χ. κύκλωμα – ψυχολογικό – θρησκευτικό κ.λ.π.) αναγάγει σε μείζον, σε «πρώτο θέμα», το παιδαριώδες, το ασήμαντο, το αόριστο, το ημιτελές με καθαρό σκοπό την αφαίμαξη της κοινής λογικής και συνεπώς την αποδυνάμωση του αντικειμενικά σημαντικού που είναι επικίνδυνο.

 

550px-bladerunner_spinner_billboard-784152.jpg

Bladerunner το απόλυτο νουάρ…

 

Τόνοι μπογιάς  βάφουν ξανθά τα πρωινά και μεσημβρινά ξεσαλο-ξετσιπώματα , τόνοι λάσπης και ματαιότητας, με καλοστημένη θεατρικότητα, κατασκευάζουν την όψη της βραδινής σοβαρής «αντικειμενικής ενημέρωσης». Το αστείο είναι ότι οι πρωταγωνιστές του «ξανθού» και του «αντικειμενικού» κύκλου διαπλέκονται και εναλλάσσονται. Έτσι η κοσμική κουτσομπόλα, ο «άγαμος» ιερωμένος  με το σκοτεινό πρόσωπο και τις σκοτεινότερες ιδέες, ο «σοφός» καθηγητής, ο επιφανής πολιτικός μαϊντανός, ο δι-άσημος λαϊκιστής δημοσιογράφος, ο συνδικαλιστής συν-διαλέγονται τηλε-πείθοντας περί σημαντικότητας του ασημάντου.  

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για να γίνω σαφέστερος:

Ο Χαρδαβέλλας (πρώτος γιατί μας χάρισε τον τίτλο) με την πρέπουσα για το κύρος του επιστημοσύνη τηλε-κινεί τα αυτοκινούμενα ανοίγοντας τις «πύλες του ανεξήγητου».

Αυτοί οι μάγειροι με τα Αυτιά και την Καμπούρα και οι περισσότεροι που τελειώνουν σε Ακης  με τη σαλάτα των προσκεκλημένων και τον πλούτο των ορεκτικών προετοιμάζουν το σερβίρισμα για το βραδινό κυρίως πιάτο.

Τα μεσημέρια κυρίες και κύριοι με περίεργες στο σχήμα και το χρώμα παραμορφωτικές διόπτρες, ξεφεύγουν από το βεληνεκές οποιασδήποτε λογικής εκτοξεύοντας το περιθώριο σε καθοριστικό, πρωταγωνιστικό παράγοντα της πραγματικής ζωής.

Το κυρίως πιάτο των «τραγκαουνάκηδων» με την απαραίτητη προσθήκη διοπτροφόρου σοβαρότητας και υψηλής ραπτικής κομψότητας συνεχίζουν τη χάβρα προετοιμάζοντας την αυτοκρατορική είσοδο των τηλε-δικαστών δυναστών της ενημέρωσης.

Στο «τηλέ» δεν έχεις τη δυνατότητα της επιλογής ίσως γιατί εκφράζει μέσα και από την απόσταση. Το κείμενο το βλέπεις, το ακουμπάς, το μυρίζεις αλλά πάνω απ΄ όλα επιδέχεται πολλαπλής ερμηνείας χρειάζεται την προσωπική σου δουλειά και παρέμβαση. Μπορείς να ξεδιαλέξεις τους τίτλους και να διαβάσεις αυτό που εσύ κρίνεις ότι είναι σημαντικό.

Εξ άλλου στο κείμενο είμαστε δύο, στα «τηλε» είμαστε όλοι,σε μια τεράστια οθόνη, μια χάβρα βδελλών αρχόντων και υπηκόων στο απόλυτο νουάρ με τους λίγους αυθεντικούς και όλους τους υπόλοιπους ρέπλικες.

Οι «αυθεντικοί»

Ο Χαρδαβ(δ)έλλας

Ο «άγαμος» ιερωμένος του σκότους και η ιλαρότητα της αυθεντίας (εκ του Πατρός)

Η δημοσιογραφία και το payroll  (εκ του IOΥ)

Τα υπόλοιπα στη διαθεσή μας 24 ώρες το 24ωρο «έρχονται στο χώρο μας»!

buzz it!

~ από Μάνος στο 20 Νοεμβρίου, 2007.

10 Σχόλια to “χάβρας βδέλλα”

 1. H χρησιμότητα των άλλων μέσων είναι πολυποίκιλη, π.χ η εφημερίδα έχει και άλλες χρησιμότητες. Ιδιαίτερα αυτές με τα πολλά χρώματα είναι καταπληκτικές στο σκούπισμα…

 2. Φιλενάδα tzoutzouka
  να προσέχεις. Χρησιμοποίησε καλύτερα την εφημερίδα με τα πολλά χρώματα σε άλλες σκληρότερες χρήσεις.
  Mano
  Είχα την ευτυχία να απολαύσω το υπερθέαμα της αυτο-κίνησης 🙂
  Υπερβάλεις λιγάκι εγώ όλα αυτά τα βρίσκω διασκεδαστικά…

 3. Πως θα σας ευχαριστήσω, γλυκέ μου πρίγκιπα για την εξαίσια παρουσία σας; Και τι έχω να πω, αν δεν είναι τα λόγια του Ταλλεράν στο Λουί – Φιλίπ που μόλις τον είχε επισκεφθεί μες στην αγωνία του: «Είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχει δεχτεί το σπίτι μου!» Όμως εδώ τελειώνει ο παραλληλισμός, για οποιοδήποτε λόγο.
  Έτσι λοιπόν, δεν θα σας κρύψω, μικρέ μου ήρωα πως έχετε σφόδρα διεγείρει απ’ την καρδιά μου την αλαζονική αδυναμία όπως θα γράφε και ο καλός Ρακίνας! Τίμιε ποιητή! και πόσα τέρατα θα βρισκε να εικονίσει άλλα και εκατό φορές χειρότερα απ τον δράκο του.
  Η εξορία, τουλάχιστον, σας διαφυλάσσει την όψη του. Α! αν ξέρατε μέσα σε τι βόρβορους βουλιάζουμε! Οι ιδιάζουσες ύβρεις απορρέουν απ την πολιτική φαυλότητα και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα, χωρίς να βαδίσουμε πάνω σε κάτι ρυπαρό. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά από αέρια που προκαλούν ναυτία. Αέρα! Αέρα! Ανοίγω επίσης το παράθυρο και γυρίζω προς το μέρος σας. Ακούω να περνούν τα μεγάλα φτερουγίσματα της Μούσας σας και εισπνέω, όπως το άρωμα των ξύλων, αυτό που αναδύεται από τα βάθη του ύφους σας.
  Κι εξάλλου, Κύριε, υπάρχετε στη ζωή μου σαν μια γοητευτική εμμονή, ένας μακροχρόνιος έρωτας• δεν εξασθένησε. Σας έχω διαβάσει στη διάρκεια απαίσιων αγρυπνιών και στην άκρη της θάλασσας, πάνω σε απαλές παραλίες καταμεσής στον καλοκαιριάτικο ήλιο. Με συντροφέψατε στην Βεγγάζη κι εσείς επίσης με παρηγορούσατε, πάει καιρός τώρα, όταν πέθαινα από ανία στο Καρτιέ Λατέν. Η ποίησή σας πέρασε μέσα μου όπως το γάλα της τροφού. Το ίδιο μένει κι από τους στίχους σας για πάντα στη θύμησή μου, μ όλη τη σημασία μιας περιπέτειας.
  Σταματώ. Ωστόσο, εφόσον μου απλώνετε το χέρι σας πάνω απ τον
  Ωκεανό, το αρπάζω και το σφίγγω. Το σφίγγω με αλαζονεία,
  αυτό το χέρι που έγραψε τόσα, αυτό το χέρι που έστησε κολοσσούς και σμίλεψε για τους προδότες, το πικρό ποτήρι που έδρεψε από τα ύψη του πνεύματος τις πιο λαμπρές ηδονές και που, τώρα, όπως το χέρι του βιβλικού Ηρακλή, μένει μόνο, υψωμένο ανάμεσα στα ερείπια και της Τέχνης και της Ελευθερίας! Σε σας λοιπόν, Κύριε, και με χίλιες ευχαριστίες ακόμη μια φορά
  Εκ βαθέων.

 4. Μου άρεσε πολυ ο τίτλος σου.

  Η βδέλλα είναι πια ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται κυρίως στα πολιτικά κόμματα και τα στελε΄χη καριέρας τους. Επίσης εμφανίζεται γυρω απο ανθρωπους με προσπόριση ευκολου χρηματος… Αλλά και αλλού.

  Όσο για το Χάβρας εχω καποια ερωτηματικά. Δεν μπορώ να κατανοήσω το γεγονός ότι μια βδέλλα μπορεί να δημιουργεί χάβρα. Συνήθως είναι σιωπηλή και υπόγεια…

 5. Tzoutzouka και Ντίνα

  Χαίρομαι που ανακαλύπτεται χρήσεις για πολύχρωμες εφημερίδες…Ιδιαίτερα η tzoutzouka να προσέξει τις χρήσεις στα μαλακά μέρη. Όσο για το υπερθέαμα αλά «Άγγελοι του Τσάρλυ»και μόνο που είδα τη φωτογραφία στο σαϊτ μου φτάνει…Και βέβαια είναι διασκεδαστικό να βλέπεις να κινούνται τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια και ανεμιστήρες…αλλά θα σας τα πώ από κοντά.

  Asdf,

  Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μοιραστώ τον υπαρκτό σας πλούτο, αλλά και για τον χρόνο που σπαταλήσατε να παρακολουθήσετε και να μελετήσετε τα ερείπια του παρελθόντος. Ανυπομονώ για τα επόμενα σχόλια σας και να είσθε σίγουρος ότι θα τα χρησιμοποιήσω λαίμαργα, σαν τροφή καθημερινή αλλά και σαν μάνα, εκ διαδικτύου!

  manitaritoubounou,

  Δεν είναι μόνο μια βδέλλα είναι πολλές. Το κέντρο του πόστ είναι η χάβα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι βδέλλες. Συγχαρητήρια για το ωραίο blog σας θα το επισκέπτομαι συχνά

 6. «Το να αναγάγεις το ασήμαντο σε σημαντικό είναι πάνω απ΄ όλα τέχνη, με την έννοια της μαστοριάς, είναι τέχνη προθέσεων που οδηγεί σε μαζικές λατρείες»

  Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει ο κόσμος! Πάντα έτσι ήταν και θα είναι.

 7. @ Μάνος Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  Κέντο η χάβρα και γυρω γυρω όλες οι βδέλλες…

  Ωραία η εικόνα

 8. Μικρέ μου φίλε, σε τι βάσανα έχετε περιέλθει;
  Το αξιαγάπητο χθεσινό σημείωμά σας με εμψύχωσε. Δεν θα επωφεληθώ όμως απ’την ωραία σας πρόσκληση, διότι είμαι ακόμη θλιμμένος και υπερβολικά δυστυχής. Πρέπει να σεβόμαστε τους φίλους μας! δεν θέλω να σας επιβάλλω την ενόχληση του σκυθρωπού μου προσώπου. Δεν ξέρω πως και δεν πέθανα, πριν τέσσερις μήνες! Αυτό που υπέφερα είναι αφάνταστο! Μόλις από χθες έφτιαξαν τα πράγματα.
  Όσο για τη φθορά, θα είναι για μένα λιγότερο σημαντική απ’ ότι είχα πιστέψει, γιατί πούλησα λίαν επωφελώς το αγρόκτημα της μητέρας μου. Το μέλλον, ωστόσο, είναι πάρα πολύ λυπηρό. Προσβλήθηκα ως το μεδούλι. Έλαβα ένα χτύπημα απ’ το οποίο δύσκολα θα επανέλθω, εάν ποτέ επανέλθω; Αφού μου χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή περιβάλλοντος και τρόπου ζωής, θα πάω σε καμιά δεκαριά μέρες στο Εδιμβούργο, όπου σκοπεύω να μείνω ως το Φεβρουάριο. Ο αέρας των highlands θα μου ξαναδώσει ίσως λίγη ενέργεια. Το μυαλό μου είναι κουρασμένο λες και μου είχαν δώσει από πάνω
  μπαστουνιές, έχω κράμπες στο στομάχι, νευρόπονους και ριζική αδυναμία για οποιαδήποτε εργασία.
  Ελπίζω να με ξαναδείτε πιο ανθρώπινο. Στο εξής θα σας προσφέρω τη συμπαράσταση μου, γλυκέ μου πρίγκιπα, διότι είμαι, το ξέρετε άλλωστε, ο πιστός σας και αφοσιωμένος υπηρέτης.

 9. Αγαπητέ μου φίλε asdf,

  Tα βάσανα είναι ατέλειωτα και ίσως μόνο εγώ μπορώ να σας καταλάβω. Τα συμπτώματα στο μυαλό και στο σώμα με κατατρώγουν και μένα. Μόνο που δεν έχω τη δική σας πολυτέλεια γιατί προ πολλού έχω διασπαθίσει την πατρική περιουσία. Αναγκάστηκα εκ των πραγμάτων να γίνω μία απο τις πολλές βδέλλες που αυτοβιογραφικά περιγράφω για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες των ερειπίων όπως πολύ εύστοχα διαγνώσατε. Ωστόσο παρά τα χτυπήματα προσπαθώ με τι πενιχρές μου πιά δυνάμεις να στήσω τα δικά μου Highlands.

  Συμπάσχω μαζί σας και εύχομαι ο καθαρός αέρας και η αύρα της θάλασσας γρήγορα να σας χαρίσουν το σφρίγος και την ενέργεια και η ριζική σας αδυναμία να είναι προσωρινή. Μόνο μια συμβουλή θα σας δώσω, να αποφύγετε αυτά τα μοναδικά αποστάγματα που κρύβουν μέσα τους τις ευωδιές και τις γεύσεις του κόσμου, αλλά μόνο πρόσκαιρη ευφροσύνη προκαλούν και μπορεί να επιβαρύνουν περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση σας.

  Τέλος σαν μια μικρή δική μου συμβολή-συμβουλή για να μετατρέψετε την προσωρινή αδυναμία σας σε διαρκή δύναμη σας αφιερώνω τους παρακάτω στίχους του αγαπημένου μου ποιητή Νίκου Καρούζου που έζησε όπως γνωρίσετε μεγάλο μέρος της ζωής του σε ένα ταπεινό υπόγειο…

  «Οι άρρωστοι ξεχωρίζουν αναμεταξύ τους
  οι υγιείς είναι ίδιοι
  περνώντας απο το γέλιο γνωρίζω αλάνθαστα
  και τους μεν και τους δε
  τείνω στην άπνοια του νου με λευκότητα
  οι δυστυχίες διαφέρουν η ευτυχία είναι μία.»

  Καληνύχτα απο το ταπεινό μου υπόγειο.

 10. Μην κατακρίνετε τους ενδοιασμούς μου, καλή αγαπημένη Μούσα, έχω την πείρα που παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια ανθρώπινου διωγμού. Τίποτε δεν δίνεται χωρίς κάποιο πολύτιμο αντάλλαγμα. Κι εγώ που πόνεσα και έκλαψα σε μελοδράματα που δεν άξιζαν πεντάρα, λέω να μην το επαναλάβω. Όλα απαιτούν θυσίες. Το μαργαριτάρι είναι αρρώστια του στρειδιού και το ύφος, ίσως, το απόσταγμα ενός βαθύτερου πόνου. Η συνέχεια συνιστά το ύφος, όπως η σταθερότητα κάνει την αρετή. Για να ανεβοκατεβαίνεις στα ρεύματα, για να είσαι καλός κολυμβητής, πρέπει, απ’ το ινίο ως τη φτέρνα, το σώμα να είναι τεντωμένο πάνω στην ίδια γραμμή. Εγώ που καταδιώκω τις μεταφορές κι αποκηρύσσω μέχρις εσχάτων τις ηθικολογίες πέφτω ξανά σε σφάλμα.
  Να λοιπόν που οι συγγένειες αποκαλύπτονται. Πόσο τυχερός αισθάνομαι απέναντί σας. Και πόσο δυστυχής που μπορώ να αποφασίσω!
  Δύστυχέ μου φίλε. Ποια τραγική μοίρα σας έσπρωξε λοιπόν σε τέτοιο έρεβος; Ποιο ανθρώπινο χέρι σας στέρησε τη χαρά της νιότης σας; Τι βάρος για τους ώμους σας! Αφήστε με να μοιραστώ το φορτίο της ύπαρξής σας. Δώστε μου τη δυνατότητα να συντροφέψω το κουρασμένο βήμα σας. Και τότε σας υπόσχομαι να ξεδιαλύνω τα σύννεφα απ το βλέμμα σας, να τραβήξω τα αγκάθια απ’ τα πέλματα. Και σεις απρόσκοπτα να συνεχίσετε στα μονοπάτια της ευφυΐας ή της τρέλας σας.
  Παρόλα αυτά, συνεχίζω κατασπαραγμένος απ’ τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες. Παρηγορούμαι στη σκέψη πως αποτολμώ κάτι αξιόλογο.
  Δικός σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: